Comissió Executiva del Sindicat d’Estudiants del País Valencià

La situación epidemiológica en el País Valencià ha llegado a un punto crítico. Los datos oficiales de contagios, muertes e incidencia del virus en nuestras ciudades son escalofriantes: contamos con 1.439 casos por cada 100.000 habitantes, en las últimas 24 horas se han confirmado casi 10.000 nuevos casos y las UCIs valencianas son las más saturadas de todo el estado con un 80% de ocupación y más de la mitad de las camas disponibles ocupadas con pacientes con Covid. Tal y como informa eldiario.es, 7 de las 25 ciudades españolas de más de 40.000 habitantes más afectadas por la pandemia se encuentran en la Comunidad. Alcoi encabeza el listado –con un aumento del 129% de incidencia acumulada respecto a las anteriores semanas–, seguido de Dénia, Elda, Alzira, Sagunt, Torrent y la ciudad de València.

El avance del virus está teniendo un impacto especialmente demoledor en los centros educativos públicos. Según cifras de la propia Conselleria d’Educació, la semana del 18 al 22 de enero 984 aulas de 481 centros estaban confinadas, 674 de éstas se han registrado en los últimos 5 días, es decir, que en cuestión de una semana los grupos confinados se han triplicado. A esto se suma los casi 6.000 estudiantes y 1.206 profesores contagiados, y que el 2,5% del conjunto de los alumnos se encuentran ahora mismo en aislamiento preventivo a sus casas. Todos estos datos significan que la incidencia acumulada de contagios entre estudiantes es de 705 y entre los docentes de 1.538 por cada 100.000 habitantes.

Esta es la realidad concreta que vivimos en el País Valencià y que nos hace afirmar, sin exagerar ni un poco, que la situación sanitaria es peor ahora que durante el mes de marzo del año pasado. Y tampoco exageramos al decir que todas las medidas restrictivas aprobadas por la Generalitat dedicadas especialmente al ámbito privado –los cierres perimetrales después de Navidad, la prohibición de reuniones familiares de más de dos personas, toque de queda a las 22h...– y que no afectan a la actividad productiva o lectiva, no han conseguido frenar la curva de contagios. ¿Por qué? Porque por mucha política de gestos y declaraciones institucionales que se hagan, el Govern del Botànic y el gobierno central siguen sin invertir ni solo euro en la sanidad y educación públicas, continúan sin nacionalizar la sanidad privada, siguen sin revertir el estado en que se encuentran las residencias de ancianos y siguen abandonando a los trabajadores y las trabajadoras que estamos sufriendo una pesadilla.

Y por si esto fuera poco, en vez de rectificar urgentemente y escuchar lo que están diciendo todos los expertos sanitarios, la Conselleria d’Educació y la Generalitat mienten descaradamente diciendo que las aulas son seguras y culpan a la juventud del desastre masivo que vivimos en la Comunidad. No, ¡la culpa no es nuestra! Y nos negamos a aceptar este discurso de criminalización contra la gente joven, que somos uno de los sectores más golpeados por la crisis económica, sanitaria y la pandemia. Es un verdadero insulto plantear que los contagios son responsabilidad de la población que "se lo ha pasado demasiado bien en Navidad" y de los "botellones" cuando se nos envía a trabajar todos los días en un transporte público masificado, pasamos 6 horas en aulas con más de 30 compañeros y se da por bueno que hagamos los exámenes en la universidad de forma presencial.

Desde el Sindicat d’Estudiants decimos al Gobierno del PSPV y Compromís, especialmente a los compañeros de Compromís, que ¡así no!, que esta situación es insostenible y que se deben tomar medidas drásticas ya:

1. Nuevo confinamiento domiciliario hasta contener la ola de contagios, acompañado de la paralización de la actividad lectiva y productiva para proteger la salud de la población.

2. Cancelación de todos los exámenes y sustitución de estos por otras formas de evaluación como trabajos, presentaciones, debates... Readaptación del plan de estudios para poder cursar todo el temario en condiciones dignas.

3. Permisos retribuidos a todos los trabajadores y trabajadoras durante el confinamiento para poder garantizar la conciliación familiar. Ningún despido ni bajada de sueldos bajo la excusa de la pandemia.

4. Puesta en marcha de un plan de choque en la educación pública. Invertir los recursos económicos, materiales y humanos necesarios para acabar con la brecha digital y garantizar que todas y todos tenemos acceso a una educación pública digna, bajada de las ratios, contratación de profesorado y personal sanitario en todos los centros, instalación de máquinas de renovación del aire y filtros HEPA en todas las aulas.

5. ¡Rescatar ya la sanidad pública! Es urgente nacionalizar la sanidad privada y las farmacéuticas, basta ya de hacer negocio con nuestra salud.

No hay excusas ni argumentos para no llevar a cabo estas demandas. Un gobierno de izquierdas tiene la responsabilidad de hacer políticas de izquierdas y de defender los derechos de la juventud y la clase trabajadora. No podemos esperar más, nuestras vidas dependen de ello.

--------

Els centres educatius del País Valencià col·lapsats durant la tercera onada

Paralització de l’activitat lectiva i posada en marxa d’un pla de rescat urgent a l’educació i sanitat públiques

Comissió Executiva del Sindicat d’Estudiants del País Valencià

La situació epidemiològica al País Valencià ha arribat a un punt crític. Les dades oficials de contagis, morts i incidència del virus a les nostres ciutats són esgarrifoses: comptem amb 1.439 casos per cada 100.000 habitants, en les últimes 24 hores s’han confirmat gairebé 10.000 nous casos i les UCIs valencianes són les més saturades de tot l’estat amb un 80% d’ocupació i més de la meitat dels llits disponibles ocupats amb pacients amb Covid. Tal i com informa eldiario.es, 7 de les 25 ciutats espanyoles de més de 40.000 habitants més afectades per la pandèmia es troben a la Comunitat. Alcoi encapçala el llistat –amb un augment del 129% d’incidència acumulada respecte a les anteriors setmanes–, seguit de Dénia, Elda, Alzira, Sagunt, Torrent i la ciutat de València.

L’avanç del virus està tenint un impacte especialment demolidor als centres educatius públics. Segons xifres de la pròpia Conselleria d’Educació, la setmana del 18 al 22 de gener 984 aules de 481 centres estaven confinades, 674 d’aquestes s’han registrat en els últims 5 dies, és a dir, que en qüestió d’una setmana els grups confinats s’han triplicat. A això se suma els gairebé 6.000 estudiants i 1.206 professors contagiats, i que el 2,5% del conjunt dels alumnes es troben ara mateix en aïllament preventiu a les seves cases. Totes aquestes dades signifiquen que la incidència acumulada de contagis entre estudiants és de 705 i entre els docents de 1.538 per cada 100.000 habitants.

Aquesta és la realitat concreta que vivim al País Valencià i que ens fa afirmar, sense exagerar ni una mica, que la situació sanitària és pitjor ara que durant el mes de març de l’any passat. I tampoc exagerem al dir que totes les mesures restrictives aprovades per la Generalitat dedicades especialment a l’àmbit privat –els tancaments perimetrals després de Nadal, la prohibició de reunions familiars de més de dues persones, toc de queda a les 22h...– i que no afecten a l’activitat productiva o lectiva, no han aconseguit aplanar la corba de contagis. Per què? Perquè malgrat la política de gestos i les declaracions institucionals, el Govern del Botànic i el govern central continuen sense invertir ni sol euro en la sanitat i educació públiques, continuen sense nacionalitzar la sanitat privada, continuen sense revertir l’estat en que es troben les residències de gent gran i segueixen abandonant als treballadors i les treballadores que estem patint un malson.

I per si això fos poc, en comptes de rectificar urgentment i escoltar el que estan dient tots els experts, la Conselleria d’Educació i la Generalitat menteixen descaradament dient que les aules són segures i culpen a la joventut del desastre massiu que vivim a la Comunitat. No, la culpa no és nostra. I ens neguem a acceptar aquest discurs criminalitzador contra la gent jove, que som un dels sectors més colpejats per la crisi econòmica, sanitària i la pandèmia. És un veritable insult plantejar que els contagis són responsabilitat de la població que “s’ho ha passat massa bé al Nadal” i dels “botellons” quan se’ns envia a treballar tots els dies en un transport públic massificat, passem 6 hores en aules amb més de 30 companys i es dona per bo que fem els exàmens a la universitat presencialment.

Des del Sindicat d’Estudiants diem al Govern del PSPV i Compromís, especialment als companys de Compromís, que així no!, que aquesta situació és insostenible i que s’han de prendre mesures dràstiques ja:

1. Nou confinament domiciliari fins a contenir la onada de contagis, acompanyat de la paralització de l’activitat lectiva i productiva per protegir la salut de la població.

2. Cancel·lació de tots els exàmens i substitució per altres formes d’avaluació com treballs, presentacions, debats... Readaptació del pla d’estudis per poder cursar tot el temari en condicions dignes.

3. Permisos retribuïts a tots els treballadors i treballadores durant el confinament per poder garantir la conciliació familiar. Cap acomiadament ni baixada de sous sota l’excusa de la pandèmia.

4. Posada en marxa d’un pla de xoc en l’educació pública. Invertir els recursos econòmics, materials i humans necessaris per acabar amb la bretxa digital i garantir que totes i tots tenim accés a una educació pública digna, baixada de les ràtios, contractació de professorat i personal sanitari a tots els centres, instal·lació de màquines de renovació de l’aire i filtres HEPA a totes les aules.

5. Rescatar ja la sanitat pública! És urgent nacionalitzar la sanitat privada i les farmacèutiques, prou ja de fer negoci amb la nostra salut.

No hi ha excuses ni arguments per no dur a terme aquestes demandes. Un govern d’esquerres té la responsabilitat de fer polítiques d’esquerres i de defensar els drets de la joventut i la classe treballadora. No podem esperar més, les nostres vides depenen d’això.